::::... Andai Cinta Itu Hadir ....::::Ketika cinta itu hadir
Aku tidak mampu untuk menafikannya lagi
Allah mengahdirkan dia dalam hidupku
Bukanlah satu perkara yang sia-sia
Walaupun aku bukanlah wanita yang sempurna

Namun fitrah cinta dalam hamparan hati
Membuatkan aku semakin yakin dengan segala aturan Ilahi
aku selalu menyatakan pada diriku
Bahawa aku bukanlah yang terbaik untuknya
Dia bisa mendapatkan yang lebih sempurna di dalam hidupnya...

Allah masih meminjamkan kepada diriku kasih dan cinta dariNYA
Di dalam hatiku
Betapa indahnya nikmat cinta dari Allah itu
Tiada satu yang tersembunyi
Semuanya di dalam pengetahuanNYA

Andai ketika cinta itu mulai bertasbih
Segala kata yang tersirat di hati
dapat dirungkaikan melalui satu kata cinta
Yang terungkap Indah melalui Ilahi...

Andai ku bisa mengulang segala waktu yang hilang dan terbuang
Mungkin aku mampu menjadikan diriku seorang wanita yang solehah untuk dirinya
Saat cinta itu hadir
Aku menjadi lemah
Lemah dengan segala keterangan yang tercoret di atas sekeping hati yang tipis...

Benar,Hanya Allah Yang mengetahui Dimana Letaknya
Segala Cintaku selama ini
Dia tidak mahu aku hanyut dengan segala cinta dunia
Dengan Segala Cinta dan KasihNYA
Kini aku bisa merasakan kembali pijaran cintaNYA...


::::.. Aku Yang Berdosa ...::::

Jalan Pulangku kini kembali ku temui Ya Robbi
Ku tunduk malu di hadapanmu
Kerna ku insan yang penuh dengan dosa
Ku ajukan segala sesalan dan keluhan kepadaMU
Apakah Kau akan menerima segalanya!!!!

Kesunyian ini mengajarkan tarbiyyah cintaMU kepadaku..
Pengembalian diri dan hatiku kepadaMU
Mungkinkah sampai satu saat nanti
Aku sanggup mati kerana ingin mengenali segala CintaMU
Tarbiyyah cinta darimu telah menyedarkan hati dan diriku 

Dalam teguran yang penuh dengan kelembutan dariMU
Membuatkan aku makin kuat ingin mengenali segala cintaMU
Menyedarkan diriku daripada terus hanyut dalam lena yang sementara
dengan segala kebahagiaan dan tipu daya dunia
Lantas  meleraikan segala benteng kekalutan duniawi.

Ku terus berpaling dan mengharapkan keredhaan menerpa kembali
ke dalam hati dan diriku
Suluhkan cahaya cintaMU dalam setiap langkahku.
Dalam kebimbangan yang kian menerjahkan dalam sanubari
mengenangkan apakah taubatku akan diterima

Namun keyakinanku kepadaMU kian menebal
Bersyukur kerana Kau masih memaut hati dan diriku
dengan segala kasih dan sayangMU
Betapa Aku ini Insan yang penuh Dosa
Aku menzalimmiMU,Mengkhiannati segala Cinta dariMU kepadaku

Jalan pulang kini ku temui
dalam sujud taubatku kepadaMU
Kau peganglah hatiku
Kerana Kau Pemilik hatiku yang Mutlak
sehingga masanya Engkau menyeru nyawaku.


::::... Mujahadah Hati dan Salam imtihan....:::::

Bismillahirahmanirahim...
Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang...

"Allah,Allah,Allah...
Arghhhhhhhh,Exam dah dekat.... Tak Study ape pun lagi nie....
Aduina,macam mana nie...Dengan Tugas dan amanah yang tergalas di bahu lagi!!! ya Allah,mampukah aku melakukan semua ini... "

Mungkin ini yang sedang bermain di dalam hati dan minda kita sekarang... Namun jika kita yakin dengan segala rancangan dari Allah,kita tidak akan berasa tertekan dengan segala situasi pada saat ini... Bila mana Allah itu tetap berada di dalam hati,kita tidak akan pernah keseorangan kerana keyakinan yang tidak berbelah bahagi kepadaNYA... Berusaha dengan keyakinan yang terpatri dengan ALLAH akan memberikan hasil diluar jangkaan kita sebagai hamba-hambaNYA yang beriman....NIAT merupakan PINTU GERBANG KEIKHLASAN... NIAT itu berada di dalam KETAATAN... Tiada guna kaya kerana DUNIA,tetapi akan berguna jika KAYA BERINFAK di JALAN ALLAH... BERIKHLASLAH dengan seberapa BANYAK KEMAMPUAN yang DIMILIKI dalam HATIMU.....

Alhamdulillah...
Syukur kepada Allah swt dengan taufik dan hidayah Nya, maka hari ini kita masih lagi hidup di bawah Rahmat & kasih sayang Nya. Mesikpun hari ini kita berada dalam taat, namun penghujung kehidupan kita belum di ketahui kesudahannya. Maka sentiasalah bersyukur dan berdoa agar sentiasa berada dalam hidayah Nya dan di tetapkan iman di jalan Nya. Hidayah dari Allah swt tidaklah datang dengan bergolek begitu sahaja kepada seseorang. Ulama telah mengatakan bahawa dalam usaha untuk mendapatkan hidayah ini perlu ada 3 perkara..

1. Keinginan
2. Usaha
3. Doa (doa dari diri sendiri ataupun daripada orang lain)

Begitu juga perjuangan kita bersama demi kehidupan yang lebih baik... Perjuangan di jalan yang diredhai oleh Allah itu menjadi dambaan setiap insan...

Atas 3 perkara inilah yang menjadi asbab kepada hidayah yang Allah swt berikan kepada sayidina Umar r.a. Saat Umar datang ke rumah adiknya dengan penuh kemarahan apabila mengetahui adiknya telah memeluk Islam, Umar telah memukul dan membelasah adik dan adik iparnya. Tiba-tiba dengan kehendak Allah, maka pandangan Umar terarah kepada masyaf al Quran yang bertaburan di atas lantai ketika itu. Maka Umar timbul di hati Umar keniginan untuk mengetahui kandungan masyaf tersebut, namun ketika Umar hendak menyentuhnya, beliau telah ditegah adiknya kerana diri & tubuh Umar tidak suci pada ketika itu.

Jadi kata ulama di sini pertamanya timbul keinginan di dalam hati Umar untuk mengetahui kandungan masyaf al Quran tersebut, keduanya beliau telah berusaha dengan susah payah dalam keadaan tanah Kota Mekah yang kering dan gersang mendapatkan air untuk mandi dan membersihkan dirinya. Dan ketiganya beliau telah mendapat doa dari Rasulullah saw.

Dalam hal ini, Umar mempunyai kesemua tiga perkara yang di sebutkan di atas. Inilah yang membezakan dan menjadi asbab Allah swt memberikan hidayah kepada Umar, bukannya kepada Abu Jahal setelah sebelumnya, Rasulullah saw berdoa kepada Allah swt agar dipilih salah seorang dari mereka untuk menguatkan orang-orang Islam ketika itu.

Sememangnya hidayah itu adalah perkara yang paling berharga, namun ketahuilah usaha ke atas hidayah itu adalah lebih penting. Buat para dai'e dan pendakwah, di siang hari lakukanlah kerja berjumpa manusia dan menyeru manusia kepada Allah dan di malam hari, bangunlah di tangah kesunyian malam berdoa dan mengangis untuk marayu dan menarik hidayah Allah kepada manusia. Nafikanlah kerja dan usaha diri sendiri di siang hari..kerana Hidayah itu adalah hak mutlak Allah swt. Allah hanya memilih segelintir dari hamba-hambaNYa sebagai perantaraan usaha hidayah ke atas orang lain sedangkan Allah tidak berhajat ke atas sesuatu untuk mengadakan sesuatu. Namun Allah memilih sekelian manusia tertentu dari kalangan hamba Nya untuk memberi kemuliaan kepada hamba Nya melalui perantaran kerja dakwah yang mulia ini. 
Hidayah dan petunjuk Allah akan sentiasa mengiringi setiap langkah dan jalan diterokai orang beriman dan bertakwa kepada-Nya dalam rangka untuk menegakkan kalimah Allah di muka bumi ini.Apabila ilmu dimiliki,manfaatkan ilmu itu dengan sebaik yang mungkin... Jangan mudah sombong dan lupa diri apabila miliki ilmu yang tidak terpilih oleh insan lain... Teruskan berada bersama-sama dengan sahabat-sahabatmu kerana mereka cermin dan penbimbingmu menuju keredhaan dan rahmat Ilahi...Dan Jangan pernah lupakan Surat Cinta Dari Allah... Biarkan Al-Quran selalu menjadi teman akrab kita walaupun tika bersama-sama sahabat....Kalau tak nak diri kita rugi di akhirat kelak,baca Al-Quran selalu..Bacaan al-Qur'an Akan
Memberi Syafaat di Hari Akhirat..insyaAllah....
ALLAH swt berfirman yang bermaksud:
“Sesiapa yang Allah kehendaki mendapat hidayah nescaya dilapangkan dadanya untuk menerima Islam dan sesiapa yang dikehendaki sesat nescaya dijadikan dadanya sempit dan sesak seolah-seolah naik ke langit. Demikianlah Allah menimpakan kehinaan kepada orang yang tidak beriman.” (al-An’am:125). 

Mohon maaf atas segalanya..
tiada kemaafan yang perlu amani terima..
kerana kalian tiada salah dengan amani..
Sungguh..
kemaafan bukan kerana imtihan.. 
bukan kerana terpaksaan..
tetapi...
terlalu banyak kesalahan dan kekhilafan..
Segalanya baik..
Mari Menjadi Hamba..
Taat bila setiap masa..Patuh arahan Tuhannya....
Salam Imtihan..Salam Perjuangan...
Moga Allah Redha kita menjadi pengemis Ilmu...


:::... Cerita Hatiku 061212,071212 dan 131212 ....:::

Bismillillahirahamnirahim..
Dengan Nama Allah Maha Pengasih lagi Maha Penyayang...

Subhanallah,Alhamdullillah...
Meeting terakhir yang berlangsung pada 06 Disember 2012,meninggalkan sejuta kenangan yang tidak mampu ku ungkapkan.. Permulaan untuk menyerah kuasa kini bermula.. Ketika diriku dilanda kesakitan yang amat sangat,aku tidak mampu untuk mengabaikan MEETING TERAKHIRku sebagai Timbalan Exco Kebajikan dan Kaunseling.Pada waktu itulah terasa sangat sayu dihatiku untuk meninggalkan PERKIM UUM dan terutama sekali buat adik-adik exco K & K tersayang... Selama Setahun memegang Exco bersama,banyak hal aku kenali tentang mereka. Mereka berdua yang pada mula tidak mengenali,namun kini tetap bersatu hati demi PERKIM.Ku fikirkan berakhirnya 07 Disember 2012 diriku di dalam Kelab PERKIM UUM,aku tidak akan bertemu kembali dengan adik-adikku Abdullah Zawawi Shuhaimi dan Zulaika Mohamad.. Namun sebaliknya hal yang terjadi.
Allah Maha Tahu apa yang ada di dalam hatiku. Diri dan hati yang sentiasa merindui kedua-dua adik ini terubat apabila Allah tidak pernah menjauhkan kami walau kami tidak berada dalam satu jemaah yang sama lagi.. Teringatku dengan kata-kata wawi,jika kita berukuwah kerana Allah,kita berpisah juga kerana Allah. Jika kita tetap berukhuwah di dunia,insyaAllah kita berukuwah juga sampai diakhirat kelak.Allahuarobbi,sungguh menyentuh hatiku dengan kata-katanya... tidak terkecuali dengan adikku Zulaika. Walaupun gerak gerinya dilihat sedikit kasar pada pandanganku,namun diri dan hatinya cukup baik.


Selama seminggu aku dikecam oleh wawi bahawa pada tarikh 131212,aku akan dicampak ke dalam tasik gutrie sempena hari lahirku. entah mengapa hatiku menjadi begitu berdebar dengan segala rancangan daripada wawi dan ika. Padahal,itu hanyalah satu gimik pada andaianku. Sampailah pada tarikh yang dinantikan,bukan mereka berdua yang "MEGERJAKAN" aku tapi sebaliknya sahabat-sahabat di blok tempat aku tinggal yang melakukannya. Habis basah dirku disirami dengan air sabun dan belon berisikan air.
Tak tidur aku dibuat oleh mereka. Kemudian,aku bangun pada keesokkannya mendapat panggilan daripada bonda serta adikku tercinta.. Sayu dihati menerima ucapan daripada insan yang bertakhta dihati. Alhamdullillah,usia ku sudah menginjak 22 tahun kini.


Pada petangnya aku mendapat mesej daripada seseorang untuk mengajakku bermain layang-layang. Aku menjadi hairan kerana cuaca pada tika itu mendung dan menunjukkan seperti mahu hujan. Namun aku bersangka baik untuk turun menyertai mereka dalam bermain layang-layang pada kali ini. Manusia hanya merancang,namun rancangan dari Allah itu yang terbaik. Aku memulakan perjalananku bersendirian ke pusat sukan untuk bermain layang-layang dengan berbekal dua gulung benang yang kecil,tetapi apabila aku sampai disana tiada yang kelihatan cuma bertemankan burung-burung yang berterbangan bebas diawanan. Aku tidak menyesal malahan aku tersenyum sendirian. Allahuakhbar,hanya Engkau tempat aku Mengharap.Selepas 30 minit berlalu,muncullah dua orang sahabatku yang membawa empat layang-layang untuk kami mainkan. Namun dek kerana angin lembap akibat hujan,layang-layang tidak dapat diterbangkan di langit biru.

Dari padang pusat sukan,rancangan ditukar untuk pergi makan ke MISC. Aku berjalan sambil ditemani dengan beberapa orang sahabat dari PERKIM juga... Alhamdullillah,we meet back... Sampai sahaja di MISC,rupa-rupanya adik-adikku Zulaika dan Fatin Syahiran sudah setia menunggu. Sambil kami menjamu selera,sambil itu juga kami berborak. Sedikit-sedikit aku mendengar rancangan mereka untukku pada malam ini. Subhanallah,hatiku kian rancak berdebar kembali. di tengah-tengah aku menjamu selera,tiba-tiba muncul adikku wawi. Aduina,rupa-rupanya dia sedang bermain bola disebelah padang dekat sahaja dengan kafe tempat kami menjamu selera. Aku terkejut dan aku menutup mukaku dengan tangan,dan tiba-tiba dia bertanya"Kak amani ke nie atau orang lain"sambil dia tersenyum...

Pada malamnya selepas isyak,aku dan fasihah bergerak menuju ke bilik PERKIM,bilik yang sangat aku rindui sejak bergelar mantan... huhu.... Sampai sahaja kami disana,sudah kelihatan Zawawi berada di situ.. Hatiku makin berdebar,amboiiiii bersungguh-sungguh budak ini nak kenakan aku... dush3x... Juga kelihatan di dalam bilik itu amanina dan fatin. Aku menyerahkan beg plastik yang berisikan dua kotak kek kepada fasihah dan aku mula melarikan diri. Aku sempat mendengar kata-kata daripada Wawi."Kak,saya dah pasang bom kat setiap pelusuk di uum nie,kak dop leh nok lari doh.".. aku cuma tersenyum mendengar kata-kata daripadanya. Aku fikir,aku mampu melarikan diri,namun sangkaanku meleset apabila fasihah mula mengejarku dan manarikku kembali ke bilik PERKIM. Dan mulalah aku menjadi tidak keruan berada didalam bilik itu bersama-sama dengan mereka.

Seperti yang dijanjikan,aku diraikan di dalam majlis yang sederhana namun cukup bermakna untukku.Kenangan yang diciptakan oleh 2 orang insan yang menjadi sebahagian kisah perjalanan hidupku  membuatkan hati dan diriku rasa benar-benar dihargai...Bantuan yang hebat dan mantap oleh kak Ainnur Quzaimah,Amanina Mohamad dan Fatin Syahirah Mat Salleh amat-amat memberikan kesan yang hebat dalam majlis yang dilangsungkan untukku.Kehadiran bersama kak Shida,kak Zawiah,Hafizzudin Ali,Faridzul mohd Yusof dan alang faridzul serta tidak dilupakan Nuriman Fahmi walaupun sekejap dan Safiah Aziz menambahkan keceriaan suasana.


Dalam keriangan mengadakan majlis ini,dihadiri bersama dengan Izzat,Syafiq,Zulfadly,telah mencetuskan suasana yang mengamatkan dan menyebabkan aku rasa tidak keruan melihat "AKSI YANG AGAK SOPAN" itu... Dengan lakonan yang cukup mantap daripada mereka..Kesian dekat kamu yerk Hannan "MANGSA LIGAN" sekali lagi dengan mereka...bantuan bersama daripada Nursam amat memberikan IMPAK yang mendalam...Seketika aku terfikir,sekarang siapa yang sambut hari lahir..Aku lagilah menjadi terGAMAM disitu dengan ape yg terjadi... Aku sempat  mendengar wawi tiba-tiba membaca bismillah mcm nak sembelih bintg dengan memegang sebiji kek cawan ditangan untuk dilumurkan ke muka hannan... rupa-rupanya ini cerita disebalik aku melihat wawi menyinsing lengan baju dia semalam.. bab mengenakan orang serahkan kepada wawi... Itulah,suka sangat buat khianat kat orang,akhirnya dia yang kena teruk sekali.... huhu... memang "TERSANGAT SOPAN" budak-budak ini.. Tergamam,tertampar dan terdampar dengan "AKSI-AKSI SOPAN" daripada mereka ini... Allahuakhbar....
Subhanallah,Alhamdullillah.. trma kasih kpd semua pihak yg terlibat samaada secara langsung atau tidak langsung... terbaiklah daipada kalian,insyaAllah sampai bila-bila akan dikenang... apa yang penting ada orang sekali lagi kena ligan.. alahai,kesiannya kamu Hannan.Kenangan Yang cukup indah semalam bagaikan aku tidak mampu untuk menangis lagi... Allah pertemukan kita bukan dengan rancangan DIA yang sia--sia... Sayang Kalian kerana Allah... Di medan JIhad PERKIM kita BErtemu,di jalan ISLAM kita BERJUANG...terima Kasih daun Keladi,insyaAllah tahun depan buat lagi... Heeee... 


Di medan PERKIM kita bertemu MATA,
Bertemakan lagu Bersatu HATI,
Terima kasih adkku Wawi dan Ika,
Nama si teady biru ini GAZUWI.

Semoga Allah sentiasa menjaga dan melindungi kalian dengan rahmat kasih sayangNYA. Jujur,sayang kalian kerana Allah. insyaAllah,kak amani akan kenangkan kalian sampai akhir nafas ini.. Semoga Kita dipertemukan lagi di lain waktu dan rancangan dariNYA.Design by Blogger Templates