:::... Kanvas Perjalanan Kehidupanku ....:::

Bismillahirahmanirahim...
Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang...

Demi sebatang pena yang dilakarkan dalam nukilan mereka untukku... Sepanjang pertemuan tidak banyak memberikan kebencian malahan menyuburkan lagi kasih sayang. Tercatat di atas sebuah kanvas kehidupan,pelbagai warna dan corak yang indah terlihat... Tidak bertitik malahan tiada noktah,namun lakaran demi lakaran umpama warna pelangi menampakan wajah selepas hujan.


Pada mulanya mereka daripada latar belakang yang berbeza,namun aku berada bersama dengan mereka. Aku bukanlah insan sempurna kerana aku hanyalah sebatang payung yang memayungi insan lain yang berada di dalam kehujanan sedangkan aku di dalam kebasahan. Namun itu bukanlah alasan untukku menyerah kalah sedangkan Allah merencanakan kebaikan untukku. Benar,payung itu bukanlah penghalang dari berlakunya hujan turun tetapi payung mampu untuk melindungi dari kebasahan ketika hujan samaada berdiri ataupun duduk. Begitu jugalah dengan keyakinan.Keyakinan bukanlah jaminan yang menentukan kejayaan di dalam hidup kita tetapi dengan keyakinan kita mampu untuk mengharungi suka dan duka apabila keyakinan itu berpadu sepenuhnya kepada Allah Yang Satu.

Kalau Allah kata "YES" tiada siapa boleh kata "NO" kerana janji Allah itu pasti. Konsistensi sebuah perjuangan kerana diriku memerlukan seorang teman... Bukanlah mudah untuk membina sebuah hubungan yang halal,kerana sepanjang perjalanan itu terlalu banyak ujian dari Allah. Sesungguhnya syaitan akan bersedih apabila dua orang anak Adam bernikah.. Maka sudah pasti syaitan akan berusaha merosakkan samaada melalui cara mewujudkan perasaan ragu-ragu,perasaan lain terhadap orang lain,sifat pemarah,cemburu dan sebagainya. Kalaulah cinta kepada Allah itu yang diutamakan sudah pasti tiada yang kecewa kerana manusia..

Kadang-kadang kita minta pada Allah sesuatu, seseorang… yang kita rasa ‘inilah yang terbaik untuk aku'.
Tapi Allah beri kita yang sebaliknya. Allah tunjukkan melalui istikharah atau istisyarah, ‘…boleh jadi kau menyukai sesuatu tapi itu tidak baik untukmu…”Mulalah kita sedih, kecewa. Bertanya pada diri, bertanya pada Allah ‘mengapa?’. Mulalah kita rasa tidak yakin pada petunjukNya.Sabarlah. Ketentuan Allah itu pasti ada hikmahnya. Lambat atau cepat, Allah pasti tunjukkan mengapa bukan dia, mengapa bukan itu, mengapa bukan ini…Allah pasti akan beri peluang untuk kita nampak sendiri mengapa itu tidak baik untuk kita. Pandanglah dengan mata hati. Allah itu baik, Allah tidak pernah leka. Yakinlah pada petunjukNya.Tidak pernah Dia menarik sesuatu tanpa memberikan sesuatu yang lebih baik sebagai ganti.

Kita berjumpa hanya satu kebetulan..Kebetulan akhirnya berkekalan..Pelbagai kenangan telah dilukiskan..
Diwarnai dengan gurauan dan usikan..Dihiasi dengan gelak tawa dan senyuman..Kebetulan membawa kerinduan di saat berjauhan.. Namun, tiada siapa pun boleh jadi pemisah untuk kita berkawan kecuali ajal dan kematian..
Manisnya sebuah persahabatan itu terasa apabila kerinduan yang berpanjangan apabila berjauhan... Allah mencampakkan rasa kasih tanpa dipinta kerana Dia merancangkan apa yang terbaik di dalam setiap pertemuan ...Permulaannya apabila sebuah taklifan yang bakal digalas disitulah bermula sebuah kepercayaan yang kukuh dalam sebuah pertemuan yang bernama persahabatan.


:::..Dugaan dan Taklifan dari Allah ...:::

Bismillahirahmanirahim...
Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang...

Alhamdullillah... Seronok untukku khabar disini bahawa betapa indahnya apabila berada di dalam ujian Allah.. Tiada siapa yang mampu dan kuat untuk menghadapi tatkala ujian itu datang bertalu-talu dan ibarat batu besar yang menghempap tepat ke atas diri. Mungkin pada manusia yang melihat itu sekadar lakonan mungkin juga ada yang menganggap sekadar gurauan murahan,namun Allah Perancang segala kebaikan. Kedudukan sebagai seorang kakak dan sahabat dua perkara yang berbeza namun itu yang dilakukan.

Permulaan hanya di dalam sebuah organisasi underground demi seorang adik yang menggalas taklifannya pada hari ini. Hanya kerana aku gadis berpurdah,pelbagai sentimen dan spekulasi daripada pelbagai pihak untukku.  Berada bersama-sama sahabat-sahabat yang berlainan latar belakang dan sejarah yang berbeza namun itu cukup membahagiakanku. Pengajaran dan pembelajaran tentang kehidupan ku perolehi walaupun kadang-kadang aku kurang mengerti.

Apabila pergerakkan itu berlangsung,disitu sebenarnya permulaan ukhuwah. Kerana dugaan,ikatan ukhuwah makin mantap... Kerana dugaan,yang kehilangan harapan mula menemui erti persahabatan... Kerana dugaan,Allah menguji dengan cubaan kemalangan... dan kerana dugaan kebergantunggan kepada Allah semakin mendalam. Namun itu bukanlah pengakhiran,tetapi itu adalah sebuah permulaan. Bukan kita menentukan hukuman sedangkan Allah membentangkan jua pintu pengampunan.

Dan kenapa yang dipilih adalah awak??? dan kenapa dan terus kenapa??? persoalan yang tiada penghujungnya,namun Allah Maha Mengetahui.. benar,manusia memilih awak . Namun Hakikatnya pilihan mereka melalui Allah... Allah yang memberikan taklifan itu pada kamu... Allah percayakan kamu... Allah tahu yang kamu mampu... Allah memberikan sesuatu itu mengikut kemampuan dan kesesuaian hamba-hambaNya yang beriman. Jika terasa jauh dari Allah kerana sebuah taklifan,maka didiklah diri terus dekat dengan Allah.

Niat hati yang ikhlas itu akan memperoleh pahala yang luar biasa,sebab itu Hati perlu dijaga dan dipelihara dengan baik agar tidak rosak, sakit, buta, keras dan lebih-lebih lagi jika mati.Sekiranya berlaku pada hati keadaan seperti ini, kesannya membabitkan seluruh anggota tubuh manusia. Akibatnya, akan lahir penyakit masyarakat berpunca daripada hati yang sudah rosak itu. Hati adalah amanah yang wajib dijaga sebagaimana kita diamanahkan menjaga mata, telinga, mulut, kaki, tangan dan sebagainya daripada berbuat dosa dan maksiat.dan diantara semua ini HATI adalah faktor yang Menentukan.

Andai hari ini aku terlalu gembira..sedarkanlah aku dengan amaran Allah..Andai ku bersedih tanpa kata..pujuklah aku dengan tarbiah Pencipta...Andai ku lemah tak berdaya,ingatkanlah aku dengan kehebatan syurga..Andai antara kita ada tembok yang memisahkan ajaklah aku meleraikan segera..Andai pernah hatimu terluka luahkanlah agar aku berubah..Andai esok ku lena tanpa terjaga...iringilah lenaku dengan kalungan doa n fatihah...berjanjilah SAHABAT.

Apabila kita menjadi insan terpilih untuk berpisah dari kasih-kasih manusia yang kita sayangi, ingatlah bahawa Allah itu benar-benar ingin memberikan satu ganjaran yang hebat untuk hamba-Nya. Dasari hikmah-Nya. Renungi kalimah-Nya. Dia memisahkan adalah tanda untuk menyambungkan. Menyambungkan apa jika ada yang terpisah? Berpisah pun perit. Kehilangan itu amat sakit. Dia memisahkan kita dengan kasih manusia untuk menyambungkan cinta kita dengan-Nya. Itu adalah cinta teragung. The greatest love that we gain. =') What we need most.~ ♥

Ukhwah kita ukhwah fillah dan tiada penghujungnya ..
Insya'Allah ( ^___^ ) ♥♥:::.. Bersyukurlah ...:::

Bersyukurlah andai terbit rasa ketidakmampuan,
Itu tandanya hamba sentiasa perlukan tuhan...

DIA sedang berbicara denganmu dengan caraNya tersendiri!

Bersyukurlah andai diri merasa keletihan,
Itu tandanya hamba sentiasa perlukan tuhan...

DIA sedang berbicara denganmu dengan caraNya tersendiri!

Bersyukurlah andai hatimu diterjah kekecewaan,
Itu tandanya hamba perlukan tuhan...

DIA sedang berbicara denganmu dengan caraNya tersendiri!

Bersyukurlah andai hatimu diamuk kesepian,
Iitu tandanya hamba perlukan tuhan...

DIA sedang berbicara denganmu dengan caraNya tersendiri!

Bersyukurlah andai dirimu terasa sendirian mengharungi segala tanpa teman,
Itu tandanya hamba perlukan tuhan...

DIA sedang berbicara denganmu dengan caraNya tersendiri!

Bersyukurlah andai kehilangan sebuah kekuatan,
Itu tandanya hamba perlukan tuhan...

DIA sedang berbicara denganmu dengan caraNya tersendiri!

Bersyukurlah andai jiwamu merintih untuk sebuah ketabahan,
Itu tandanya hamba perlukan tuhan...

Bersyukurlah atas segala keperitan dan kepayahan yang disalurkan,
Kerna di situ lahirnya jiwa rasa hidup berTUHAN!

DIA sedang mentarbiyyahmu dengan caraNya tersendiri!

Bersyukurlah!
Bersyukurlah!
Bersyukurlah!

Kerna kau menjadi pilihanNya!

Biar segunung ujian didatangkan,
Kentalkan jiwa dengan haruman ketaqwaan,
Moga ianyakan menjadi saksi di hari pertemuan!

:::.. Ramadhan ke 3 Tanpa Ayah...:::Perasaan tahun lepas dah mula datang kembali
Tanpa saya sedari ada yang hilang lagi
Tak best ke bazar ramadhan tanpa ayah
Berbuka pun terasa kurang
Ke masjid berterawih tanpa ada teman lagi
Balik terawih tiada lagi saat-saat manis
Yang selalu kita ukir bersama
Kita selalu singgah di kedai makan minum bersama kan ayah..
Gelak ketawa bersama
Anak ayah masih merindui kata-kata nasihatmu ayah
Sahur terasa kurang
Ya, kurang satu orang.
iaitu ayah.

Pertama kali ramadhan yang lalu
Saya dan ibu serta adik menyambut ramadhan tanpa ayah
Maafkan saya
Kerana dengan acap kali secara tidak sengaja
menunggu ayah datang dulu menjamah makanan untuk berbuka
sehinggalah ibu menegur saya,
Ibu tanya saya kenapa belum berbuka?
Saat itulah saya sedar yang saya lupa
Ayah sudah tiada...
Pernah juga dulu saya tunggu ayah di dalam kereta
untuk kita pergi solat subuh bersama
Saya lupa lagi..ayah dah tiada
Ibu mungkin faham apa yang terbuku dihati saya
Sebab itu ibu akan cepat-cepat berpaling wajahnya ke arah lain
Ibu sorokkan airmatanya dari saya..ayah
Saya tahu ibu amat terasa bila kehilangan ayah
Saya juga tahu ibu sangat rindukan ayah
Sebab itu sehingga hari ini ibu selalu
Guna tasbih ayah,
Guna al-Quran ayah yang selalu ayah guna
walaupun dah lusuh..mungkin kesan air mata isteri ayah yang tercinta itu,
yang merindui ayah dan baca serta doakan ayah selalu.
Ibu macam dulu...setianya,cinta dan kasihnya hanya untuk ayah.
Ibu juga kerap kali..
Bersihkan sejadah ayah,
Basuh kopiah ayah,
Basuh pakaian ayah,
Iron baju ayah..
Lipat kain-kain pelikat ayah..
Macamlah ayah nak pakai..kan ayah?
Ayah terlalu baik pada kami
Sehingga saat ini kami merasa ayah masih ada bersama kami

 
Ayah
Kini saya sedar, ini Ramadhan ke 3 saya tanpa ayah
Ini Ramadhan kami tanpa ayah lagi..

Ayah, tahukah engkau?
Saat menulis sajak ini pun hampir tak sanggup saya bendung air mata. .
Ayah, tahukah engkau, bahawa saya sangat merinduimu?
Ayah, tahukah ayah bahawa saya ingin lagi ayah selalu mengunjungi mimpi saya, seperti saya mengunjungi pusaramu?
Tahukah engkau semua itu?
Tapi tenang Ayah. .
Saya dapat merasakan ayah sudah amat tenang di sana
Cinta Allah padamu lebih besar daripada cintaku padamu, dan aku harus mengerti itu
Tenanglah ayah
Anak ayah ini..
Makin memahami segala nasihat ayah..
Akan selalu sematkan nasihatmu dihati ini,insyaAllah.

Anak ayah dah tak nakal ni(^__^)

:::... NegatiVe ThinKIng Dengan ALLAH ... Please.. No WAy!!! ...:::

Bismillahirahmanirahim..
Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang...

Negative Thinking With Allah... Please dear... No Way!!! Don't Be like that...

Allah SWT tidaklah memerlukan kita kerana Allah SWT Maha Kuasa atas segala hal di dunia mahupun di akhirat... Bahkan segala kesempurnaan yang menjadi milik zat Allah SWT itu menjadikan NYA langsung tidak memerlukan kepada kita. Tetapi sebaliknya kenyataan yang sebenar kitalah yang sangat memerlukan Allah. Kita memerlukan Allah untuk meminta pertolongan Allah SWT dalam setiap usaha yang telah kita lakukan. Sebagai hamba yang amat lemah,tiada yang terlepas daripada mengharapkan pertolongan Allah SWT untuk meneruskan hidup di dunia ini dan juga di akhirat kelak.

Merintis pekerjaan,memulakan usaha yang halal dan menanggung segedung masalah yang harus dipecahkan semuanya mengharapkan Pertolongan dan pergantungan dari Allah SWT. Kita sangat-sangat memerlukan Allah.. Keadaaan yang berlaku pada masa ini,rakyat di sana sedang berjuang bermati-matian untuk mempertahankan bumi Mesir di bawah kepimpinan Dr.Morsi. Kekuatan yang diperolehi oleh beliau selama ini adalah kerana beliau sentiasa bersangka baik kepada Allah dan tidak pernah walaupun sekali berputus asa dengan Allah.. Makin kuat ujian yang Allah berikan kepada beliau makin kuat keimananya kepada Allah. Makin Allah uji makin Allah mencintai dan mengasihi hamba-hambaNYA.

(Ucapan daripada seorang pemimpin yang bertuhankan Allah... Tidak Bersangkan Buruk kepada Allah namun makin menebal keyakinannya kepada Allah SWT... )

Ucapan Dr Morsi :
Sesungguhnya aku melalui jalan-jalan yang sukar
sangat,
Bukanlah aku mahukan jawatan sebesar ini,
Bukanlah aku dambakan kedudukan teratas sebuah negera,
Bukanlah impianku untuk menjadi orang pertama
harapan rakyat
Keberadaaanku adalah
kerana Allah mahukan agama ini dijaga,
Kerana agama ini sahajalah
penyelamat segala,
Kerana kebenaran ini sahaja yang membuka mata,
Menyedarkan hati-hati yang kebutaaan agama,
Islam ini bukanlah semata-mata luaran pakaian sahaja,
Islam ini bukanlah pada percakapan dan manis
tutur kata sahaja,
Islam ini perlu bergerak seiring dengan iman,
Iman yang membuktikan segala kepatuhan agama,
Kerana dalam setiap apa pun,sama ada hati,percakapan,ataupun perbuatan,itulah islam bagiku,
Kaffah menyeluruh,
Kita bukan Islam biasa-biasa.
Maka itu yang aku mahukan ianya berlaku dalam negara kita,
Segala macam korupsi yang ada,
Apakah dianjurkan islam?
Dengan segala hak rakyat menjadi hak milik orang-orang besar,
Adakah itu yang islam harapkan?
Orang-orang miskin di tepi
jalan,semakin ramai yang
menganggur,jenayah dan maksiat,berpeleseran seperti syaitan,
Apakah itu yang islam anjurkan?
Itulah yang mahu aku baiki,
Untuk semua rakyat di negara ini,
Kita ada agama yang memimpin hidup kita,
Kita ada Tuhan yang akan menilai tingkah laku kita,
Ingat hari kiamat akan muncul dan semuanya akan dipertontonkan semula.
Aku memohon ampun atas
kelewatanku untuk mengurus negeri ini,
Aku mengetahui batasan aku,
Aku mengakui ketidakmampuanku pada sesuatu perkara,

Namun, ku mengharapkan, kamu membantu aku,
Bersama-sama kita bangunkan negeri ini,
Jika tidak ada sokongan kamu,
Aku tidak akan berada di sini,
Ku hanya memohonkan sabarmu,
Ku hanya memohonkan komitmenmu,
Ku hanya memohonkan bantuanmu,
Bantulah aku untuk kita bina negara ini bersama,
Kerana ianya bukan hak mutlak diriku,
Dia adalah milik kita bersama,
Tetapi keadaannya tidak demikian,
Kau malah menuduh aku bermacam-macam,
Sikapmu yang tidak sabar,
Ianya hanya merugikan kita.
Maka, aku hanya mengharapkan Allah
yang satu,Untuk membantu
perjuanganku ini,
Kerana Dia bersikap tidak pernah meninggalkan hambaNya,
Maka aku hanya berpegang dengan taliNya,Allahumma, bantulah aku Ya Allah,kerana aku membawa agamaMu, Allahumma, sentiasalah bersama-
samaku Allah, untuk memimpin negara
ini, Allahumma, kerana cukup
kekuatanMu ya Allah, maka aku merasa Kau mencukupi untukku.Bismillahi tawakkaltu 'ala Allah, la haula wa la quwwata illa billah!

Kita perlukan Allah SWT saat kita menangis tersedu-sedu. Kita juga ingin dekat dengan Allah SWT saat hati kita galau. Gelisah memikirkan pelbagai cubaan dan dugaan hidup yang tidak mampu kita hadapi sendiri.Kita memerlukan pertolonngan Allah SWT,maka janganlah kita berburuk sangka kepada Allah SWT. Janganlah kita menimpa semua kesukaran hidup kepada orang lain. Telunjuk jari kita menjadi semakin mahir menuding terhadap orang lain di saat kita berbuat salah. "ini kerana kamu,kerana dia dan kerana mereka". Kita tidak pernah secara Berani mengaku salah. "Ini kerana aku." Otak hanya ligat berfikir dan sensitiviti kita makin bebal. Tidak pintar menguruskan hati dan perasaan hingga menjadikan diri kita sebahagiaan sesuatu yang sangat bermanfaat bagi orang lain.

Belajarlah untuk tidak mencari kambing hitam ini kerana mencari kambing hitam lebih mudah berbanding mengeksploitasi diri sendiri.Akan tetapi untuk melakukan eksploiyasi diri dan merenung ke dalam diri sendiri amat susah untuk kita temui kesilapan sendiri,apatah lagi jika hati kita dibalut rasa ego dan bangga diri. Mana mampu hati ini mengalah,kalau sudah biasa menang? Mana mungkin mahu hati ini merasa salah,kalau selama ini merasa selalu benar?Justeru,berbaik sangkalah kepada Allah SWT. Itulah yang sewajibnya sama ada di saat diri sedang mencari secicip kebahagiaan mahupun tika diri dirundung dengan masalah,kita hendaklah sentiasa berbaik sangka terhadap allah SWT. Semakin baik persangkaan hambanya. Misalnya ketika kita dirundung banyak masalah,jangan dengan mudah lisan berbicara "Kenapa Allah SWT memberi aku cubaan bertubi-tubi sepeti ini? Apa salahku,apa dosaku? Kenapa Allah tidak adil?"


Kuatlah Mesir kuatlah,
Teguhlah Mursi teguhlah.
Seperti Sayyidina Uthman dahulu.
Seperti Erdokan dan Erbakan kelmarin.

Air mata yang jatuh ini,
Roh dan darah.
Bersamamu,
Ya Misr.


Hidup adalah putaran kejadian. Adakala ujian mendatang dan tak menyisakan ruang untuk bernafas lega. Tapi ada juga episod bibir tersenyum indah tanda kebahagiaan yang datang itu cukup membahagiakan perasaan. Apakah saat kita bahagia kita ingat kepada Allah SWT? Apakah Allah SWT hanya diingati ketika sedih memulas rasa,jua ketika ujian menerpa. Kalau itu hakikatnya maka kita sudah berlaku tidak adil kepada Allah SWT. Allah SWT hanya tujukan kesalahan tatkala kita dihambat kesedihan. Allah SWT selalu menjadi pihak tertuduh tatkala hati dan jiwa kita tertunduk luluh dipalu kegetiran. Tetapi Allah SWT tidak pernah kita sebut atas kebahagiaan yang kita kecapi. Amatlah tidak adil jika kita bersikap demikian.

:::... Akhawat Sejati ....:::

Bismillahirahmanirahim...
Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang...

Akhawat sejati bukanlah dilihat dari sisi wajahnya yang manis dan menawan,akan tetapi daripada kasih sayangnya pada saudaranya dan orang disekelilingnya. Pantang baginya membuka aurat,dan memapamerkan kepada sesiapa pun yang bukan HAQnya. Dia senantiasa menguatkan iltizam dan azam dirinya dalam berghadul basyar dan menjaga kemulian diri,keluarga dan agamanya.

Akhawat sejati bukanlah dilihat dari sisi suaranya yang lembut dan lunak dalam tutur bicaranya,mempersobakan liuk lentoknya,tetapi lemubut dan tegas beiringan bersama dalam mengatakan kebenaran. Dia yang senantiasa menjaga lisan daripada ghibah dan namimah. Pantang baginya membuka aib saudaranya. Dia yang memahami dan merasakan betul bahawa allah SWT senantiasa mengawasi segala tindak-tanduknya.

Akhawat sejati bukanlah dilihat daripada liuk gemalai kala dia berjalan,tetapi daripada bijaknya dia memahami keadaan dan persoalan demi persoalan. Dia yang senantiasa bersikap tulus dalam membina persahabatan dengan sesiapapun,walaupun dimana dia berada. Tiada perbendeharaan kata "CEMBURU BUTA" dalam kamus kehidupannya. Dia senantiasa merasa cukup dengan apa yang Allah SWT anugerahkan untuknya,juga atas nafkah yang diberikan oleh suami kepadanya, Tak pernah menuntut apa-apa yang tidak ada kemampuan sang qowwam di tengah keluarga.  Sabar adalah aura yang terpancar dari raut wajahnya. Sifat tawadhuk adalah pakaian yang senantiasa dia pakai sepanjang perjalanan kehidupannya dari zaman ke zaman.

akhawat sejati bukanlah dilihat daripada bagaimana dia menghormati dan menyayangi orang-orang ditempat kerja mahupun tempat belajarnya,tetapi daripada tatacaranya menghormati dan menyayangi sesiapapun dan dimanapun tanpa memandang status yang disandang olehnya, Dia dilihat menyejukan mata dan meredupkan api kemarahan. Baiti jannati selalu berusaha dia ciptakan dalam alur kehidupan rumah tangga. Mendokong daripada segala aspek termasuklah menyokong dakwah suami dan menderma baktinya menguruskan generasi penerus jiwa Rabbani.

Akhawat sejati bukanlah dilihat daripada banyaknya ikhwan yang memuji dan menaruh hati kepadanya,akan tetapi dilihat daripada kesungguhanya dalam berbakti dan mencintai Allah SWT dan Rasullullah SAW. Dia selalu menghindari sesuatu yang syubhah terlebih hal-hal yang diharamkan olehNya. Akhawat sejati bukanlah dilihat daripada pandainya merayu dan banyaknya air mata yang gugur,tetapi daripada ketabahannya menghadapi liku-liku kehidupan. Pancaran kasih sayangnya meresap tajam daripada tiap tutur bicara yang keluar dari bibirnya. Dia berbuat ihsan kala tempat umum mahupun bersendirian.

Akhawat sejati bukanlah dilihat daripada merdunya suara kala bertilawah al-Quran dan banyaknya hadis yang dihafal,tetapi daripada keteguhan dan kosistennya mengamalkan kandungan kedua-duanya. Dia selalu berusaha mengajarkan pada yang belum memahami Al-Quran dan As-Sunnah dijadikannya dalam menelusuri lorong-lorong gelap kehidupan.

Akhawat sejati bukanlah dilihat daripada tingginya gelaran yang disandang serta luasnya wawasan ataupun lincahnya di abergerak,tetapi ghairahnya untuk menuntut ilmu dan mengamalkan syariat secara murni dan berkesinambungan. Ilmu yang bermanfaat adalah tongkat yang dia pegang. menjadi akhawat sejati,nescaya akan membuat iri hati dan cemburu para bidadari,menjadi dambaan bagi mereka para insan yang berjiwa Rabbani,menjadi dambaan bagi mereka yang memiliki roh dakwah dan jihadiyyah di dalam diri dan jiwa mereka,serta para hamba Allah SWT yang tidak tertipu oleh gemerlapnya dunia yang menipu.

:::.... Lalu Aku Harus Bagaimana ....:::

Bismillahirahmanirahim...
Dengan Nama Allah Yang Pengasih Lagi Maha Penyayang...

"Ad-Dunya mata",Khoirul Mata' al mar"atus solihah"
Dunia adalah perhiasan,perhiasan dunia yang paling indah adalah wanita yang solehah.

Menjadi wanita yang faham bagaimana bersikap sederhana,profesional dan tidak berlebihan pada sisi yang satu dan meninggalkan sisi yang lainnya bukanlah satu perkara yang mudah dan tenang untuk istiqamah. Seorang muslimah yang tahu kedudukan dan peranannya sebagai muslimah tidak menuntut lebih dan tidak menolak tugasan yang diamanahkan. Seorang muslimah yang solehah,faham akan DIN atau AGAMA dan sentiasa berusaha mengamalkannya dalam kehidupan seharianya. Seorang muslimah yang kukuh benteng DINnya tidak akan cantk fizikal,tetapi juga cantik hatinya,mempersona akhlaknya dan tegar jiwanya menghadapi masalah dan dugaan hidup. Profesional juga menjadi satu perkara yang sangat penting.Ini kerana dengan sikap inilah kita akan rasa seimabang dalam menimbang segala hal.

Dengan kata lain kita tidak akan terjebak pada sebuah titik ekstrem yang melekakan. Kemampuan kita merungkaikan sebuah persoalan menjadi lebih tajam,Apakah persoalan yang kita hadapi bisa membuatkan kita menjadi lebih matang atau mebuat kita semakin gagal. Memilih yang lebih utama atau mengutamakan kepentingan Allah SWT adalah sebuah pilihan yang tepat.Berbekalkan profesionalisme inilah kita berharap mampu menjadi muslimah yang solehah. Muslimah yang akan menjadi cahaya yang bersinar terang. Bermanfaat bagi keluarganya,serta menerangi setiap hati yang berintereaksi dengannya. Menebarkan kemanfaatan untuk diri dan keluarganya serta berperanan melahirkan generasi dambaan, Melahirkan generasi yang sanggup berjuang untuk kejayaan ISLAM.

Lihatlah seorang figura yang bernama Siti Khadijah. Dia adalah figura isteri yang solehah yang memberikan ketenteraman batin,pendukung setia dan penguat semangat suami dalam berjuang dan beribadah kepada Allah SWT. Khadijah telah berkorban dengan harta,kedudukan dan diri beliau demi membela perjuangan Rasullulah SAW. Nama Khadijah banyak disebut-sebut oleh Rasullulah SAW walaupun selepas beliau meninggal dunia. Perkara itu adalah disebabkan oleh pengorbanan Khadijah itu amat besar dan sewajarnya menjadi contoh kepada seluruh muslimah yang ada pada hari ini. Khadijah sebaik-baik model untuk mereka yang mendambakan diri menjadi seorang muslimah sejati yang mampu meraih redha Allah SWT.

Tidak sewenang-wenangnya memandang lelaki dipinggir jalan dan dalam pada yang sama tidak pula memanjakan mata dengan memandang aurat orang lain yang diharamkan. Meskipun dia mengenakan tudung,bukan beerti dia boleh memandang dengan sewenang-wenangnya. ini kerana dengan memakai tudung berpeluang untuk memperhatikan orang lain dengan sorot mata yang tajam. Itu kata beberapa orang yang saya temui. Tetapi harapannya berita itu tidak benar.Pandanglah perkara-perkara yang berada di hadapan kita sekadar perlu sahaja. Tika dalam perjalanan melihat alam,bertadaburlah dengan alam juga. Memperhatikan alam ciptan Allah SWT itu lebih mendatangkan manfaat.

Muslimah sejati adalah dia yang sentiasa taat kepada perintah Allah SWT dan Rasul-Nya. Dia tidak memilih-memilih perintah. Semua perinta-perintah yang baik samada yang ringan ataupun yang berat selalu dia taati dengan sepenuh tenaga. Dia bukanlah jenis orang yang hanya mengerjakan perintah yang dianggap mudah dan ringan. Dia bukanlah jenis muslimah oportunis yang suka mengambil kesempatan dalam kesempitan. Dia muslimah yang sangat faham bagaimana harus menjalankan perintah Allah SWT dan Rasul-Nya dengan penuh rasa keikhlasan.

Ada seorang akhawat yang rela diusir dari rumahnya kerana ingin mempertahankan hijabnya. baginya mentaati perintah Allah SWT lebih baik berbanding daripada dunia seisinya,  Dia pun rela disisihkan oleh keluarga kerana menolak pesta walimah yang penuh dengan kesyirikan.  Dia rela dihukum oleh datuk,nenek,ibi,bapa,mak cik.pak cik dan setiap orang yang mengecam akan sikapnya itu. Mentaati Allah SWT adalah harga mati,daripada hidup dengan penuh dosa dan kemaksiatan.

Berhiaslah dengan kepesonaan Islam yang luar biasa itu. Lantaran pesona Islam itu adalah sebaik-baik pesona yang bakal menyerlahkan peribadi seorang muslimah sejati. Pesona Islam itulah jua nanti yang akan mencungkil rahsia keindahan dan kecantikkan seorang muslimah,lantas menjadi daya penarik sebenar setiap sorot yang memandang. Lebih utama lagi,pesona Islam itulah kelak bakal membantu diri untuk meraih keredhaan Allah SWT,andai ia dititip dengan rasa keikhlasan yang hakiki.

Rasakan ketenangan yang tak terbanding oleh agama mana pun ini. Tampilkan segenap aturan dan pesona Islam,penuhi setiap kewajibannya dan tundukkan nafsumu dengan aturan-aturan Islam itu. Jangan dianggap ianya sebagai satu bebanan,kerana ini bukanlah sebuah keterpaksaan. Sebaliknya,itu adalah sebuah pedoman buat kita sebagai muslimah sejati yang mendambakan ketenangan hidup di dunia,jua kesejahteraan di akhirat kelak.

:::... Kau Coretkan Lukisan Hidupku ...:::

Bismillahirahmanirahim...
Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang...

Alhamdullillah,rezeki tak disangka-sangka daripada Allah... Tuntutan hati seorang ISTERI daripada SUAMInya yang paling utama sekali BUKANLAH rumah besar, kereta mewah, taburan wang ringgit, keenakan makan minum dan barangan jenama tetapi sebenarnya jauh dilubuk hatinya itu ialah PERHATIAN KASIH SAYANG yang IKHLAS dari seorang yang dipanggil SUAMI ... Hidup bersederhana lebih bahagia.... Sentiasa Bersyukur pada Allah setiap masa... Moga Allah permudahkan segalanya... Berhati-hatilah dengan hatimu sendiri...Tatkala kita jatuh dan hampir berputus asa, Allah SWT hadirkan kita dgn seseorang utk bangunkan dan sokong kita. Allah itu Maha Penyayang... 


Terdidiknya seorang ISTERI itu apabila BAIKnya seorang SUAMI, maka apabila BAIKnya seorang SUAMI itu BAIKlah juga ISTERInya, apabila SOLEHnya SUAMI itu maka SOLEHAHlah juga ISTERInya, suami itu sebagai ACUAN buat ISTERInya..Kalau dah tertulis nama insan tersebut di lohmafuz, pasti si dia yang akan menjadi pasangan kita. Cuma yang membezakannya samada cepat atau lambat sahaja.
Setiap suami itu adalah ustaz pada isteri dan anaknya. Wajib dia bimbing dan beri didikan agama pada keluarganya. Tak kiralah awak kerja jurutera ke,arkitek ke,cikgu ke atau ARTIS sekalipun,selagi awak BERGELAR SEORANG SUAMI kepada SEORANG ISTERI,itu adalah tanggungjawab awak...
Kau coretkan lukisan hidupku dengan warna - warna kelembutan
Kau hiaskan di taman cinta biar menjadi tanda
Tanda kepada sebuah ikatan pernikahan yang suci
Yang diiringi dengan Baraqah dan Rahmat dari Ilahi
Kau Coretkan lukisan hidupku dengan warna-warna kerinduan
Kau hiaskan ditaman cinta biar menjadi tanda
Tanda bahawa dirimu sudah sepenuh bersedia
Memikul tanggungjawab dan amanah yang telah tersedia
Di Loh Mahfuz asal kejadiannya
Amanah yang diberikan oleh Allah dan Rasulmu
Untk Menjaga sebuti permata perhiasan ayahanda dan bonda yang tercinta

Kau coretkan lukisan hidupku dengan ayat-ayat cinta cahaya Al-Quranmu
Kau hiaskan di taman cinta menjadi tanda maharmu untukku
Maharmu untukku kau serahkan
Kepada diriku satu insan yang kau pilih
dengan cahaya restu dari Allah dan kedua orang tuamu
Akhirnya kita bersatu dalam payungan rahmat Allah selalu
Cinta itu datangnya dari Allah
kerana Cinta itu subjektif
Akhirnya kepadaku insan yang kau pilih
Menjadi suri hidupmu....


Design by Blogger Templates