:::... Akhawat Sejati ....:::

Bismillahirahmanirahim...
Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang...

Akhawat sejati bukanlah dilihat dari sisi wajahnya yang manis dan menawan,akan tetapi daripada kasih sayangnya pada saudaranya dan orang disekelilingnya. Pantang baginya membuka aurat,dan memapamerkan kepada sesiapa pun yang bukan HAQnya. Dia senantiasa menguatkan iltizam dan azam dirinya dalam berghadul basyar dan menjaga kemulian diri,keluarga dan agamanya.

Akhawat sejati bukanlah dilihat dari sisi suaranya yang lembut dan lunak dalam tutur bicaranya,mempersobakan liuk lentoknya,tetapi lemubut dan tegas beiringan bersama dalam mengatakan kebenaran. Dia yang senantiasa menjaga lisan daripada ghibah dan namimah. Pantang baginya membuka aib saudaranya. Dia yang memahami dan merasakan betul bahawa allah SWT senantiasa mengawasi segala tindak-tanduknya.

Akhawat sejati bukanlah dilihat daripada liuk gemalai kala dia berjalan,tetapi daripada bijaknya dia memahami keadaan dan persoalan demi persoalan. Dia yang senantiasa bersikap tulus dalam membina persahabatan dengan sesiapapun,walaupun dimana dia berada. Tiada perbendeharaan kata "CEMBURU BUTA" dalam kamus kehidupannya. Dia senantiasa merasa cukup dengan apa yang Allah SWT anugerahkan untuknya,juga atas nafkah yang diberikan oleh suami kepadanya, Tak pernah menuntut apa-apa yang tidak ada kemampuan sang qowwam di tengah keluarga.  Sabar adalah aura yang terpancar dari raut wajahnya. Sifat tawadhuk adalah pakaian yang senantiasa dia pakai sepanjang perjalanan kehidupannya dari zaman ke zaman.

akhawat sejati bukanlah dilihat daripada bagaimana dia menghormati dan menyayangi orang-orang ditempat kerja mahupun tempat belajarnya,tetapi daripada tatacaranya menghormati dan menyayangi sesiapapun dan dimanapun tanpa memandang status yang disandang olehnya, Dia dilihat menyejukan mata dan meredupkan api kemarahan. Baiti jannati selalu berusaha dia ciptakan dalam alur kehidupan rumah tangga. Mendokong daripada segala aspek termasuklah menyokong dakwah suami dan menderma baktinya menguruskan generasi penerus jiwa Rabbani.

Akhawat sejati bukanlah dilihat daripada banyaknya ikhwan yang memuji dan menaruh hati kepadanya,akan tetapi dilihat daripada kesungguhanya dalam berbakti dan mencintai Allah SWT dan Rasullullah SAW. Dia selalu menghindari sesuatu yang syubhah terlebih hal-hal yang diharamkan olehNya. Akhawat sejati bukanlah dilihat daripada pandainya merayu dan banyaknya air mata yang gugur,tetapi daripada ketabahannya menghadapi liku-liku kehidupan. Pancaran kasih sayangnya meresap tajam daripada tiap tutur bicara yang keluar dari bibirnya. Dia berbuat ihsan kala tempat umum mahupun bersendirian.

Akhawat sejati bukanlah dilihat daripada merdunya suara kala bertilawah al-Quran dan banyaknya hadis yang dihafal,tetapi daripada keteguhan dan kosistennya mengamalkan kandungan kedua-duanya. Dia selalu berusaha mengajarkan pada yang belum memahami Al-Quran dan As-Sunnah dijadikannya dalam menelusuri lorong-lorong gelap kehidupan.

Akhawat sejati bukanlah dilihat daripada tingginya gelaran yang disandang serta luasnya wawasan ataupun lincahnya di abergerak,tetapi ghairahnya untuk menuntut ilmu dan mengamalkan syariat secara murni dan berkesinambungan. Ilmu yang bermanfaat adalah tongkat yang dia pegang. menjadi akhawat sejati,nescaya akan membuat iri hati dan cemburu para bidadari,menjadi dambaan bagi mereka para insan yang berjiwa Rabbani,menjadi dambaan bagi mereka yang memiliki roh dakwah dan jihadiyyah di dalam diri dan jiwa mereka,serta para hamba Allah SWT yang tidak tertipu oleh gemerlapnya dunia yang menipu.

:::.... Lalu Aku Harus Bagaimana ....:::

Bismillahirahmanirahim...
Dengan Nama Allah Yang Pengasih Lagi Maha Penyayang...

"Ad-Dunya mata",Khoirul Mata' al mar"atus solihah"
Dunia adalah perhiasan,perhiasan dunia yang paling indah adalah wanita yang solehah.

Menjadi wanita yang faham bagaimana bersikap sederhana,profesional dan tidak berlebihan pada sisi yang satu dan meninggalkan sisi yang lainnya bukanlah satu perkara yang mudah dan tenang untuk istiqamah. Seorang muslimah yang tahu kedudukan dan peranannya sebagai muslimah tidak menuntut lebih dan tidak menolak tugasan yang diamanahkan. Seorang muslimah yang solehah,faham akan DIN atau AGAMA dan sentiasa berusaha mengamalkannya dalam kehidupan seharianya. Seorang muslimah yang kukuh benteng DINnya tidak akan cantk fizikal,tetapi juga cantik hatinya,mempersona akhlaknya dan tegar jiwanya menghadapi masalah dan dugaan hidup. Profesional juga menjadi satu perkara yang sangat penting.Ini kerana dengan sikap inilah kita akan rasa seimabang dalam menimbang segala hal.

Dengan kata lain kita tidak akan terjebak pada sebuah titik ekstrem yang melekakan. Kemampuan kita merungkaikan sebuah persoalan menjadi lebih tajam,Apakah persoalan yang kita hadapi bisa membuatkan kita menjadi lebih matang atau mebuat kita semakin gagal. Memilih yang lebih utama atau mengutamakan kepentingan Allah SWT adalah sebuah pilihan yang tepat.Berbekalkan profesionalisme inilah kita berharap mampu menjadi muslimah yang solehah. Muslimah yang akan menjadi cahaya yang bersinar terang. Bermanfaat bagi keluarganya,serta menerangi setiap hati yang berintereaksi dengannya. Menebarkan kemanfaatan untuk diri dan keluarganya serta berperanan melahirkan generasi dambaan, Melahirkan generasi yang sanggup berjuang untuk kejayaan ISLAM.

Lihatlah seorang figura yang bernama Siti Khadijah. Dia adalah figura isteri yang solehah yang memberikan ketenteraman batin,pendukung setia dan penguat semangat suami dalam berjuang dan beribadah kepada Allah SWT. Khadijah telah berkorban dengan harta,kedudukan dan diri beliau demi membela perjuangan Rasullulah SAW. Nama Khadijah banyak disebut-sebut oleh Rasullulah SAW walaupun selepas beliau meninggal dunia. Perkara itu adalah disebabkan oleh pengorbanan Khadijah itu amat besar dan sewajarnya menjadi contoh kepada seluruh muslimah yang ada pada hari ini. Khadijah sebaik-baik model untuk mereka yang mendambakan diri menjadi seorang muslimah sejati yang mampu meraih redha Allah SWT.

Tidak sewenang-wenangnya memandang lelaki dipinggir jalan dan dalam pada yang sama tidak pula memanjakan mata dengan memandang aurat orang lain yang diharamkan. Meskipun dia mengenakan tudung,bukan beerti dia boleh memandang dengan sewenang-wenangnya. ini kerana dengan memakai tudung berpeluang untuk memperhatikan orang lain dengan sorot mata yang tajam. Itu kata beberapa orang yang saya temui. Tetapi harapannya berita itu tidak benar.Pandanglah perkara-perkara yang berada di hadapan kita sekadar perlu sahaja. Tika dalam perjalanan melihat alam,bertadaburlah dengan alam juga. Memperhatikan alam ciptan Allah SWT itu lebih mendatangkan manfaat.

Muslimah sejati adalah dia yang sentiasa taat kepada perintah Allah SWT dan Rasul-Nya. Dia tidak memilih-memilih perintah. Semua perinta-perintah yang baik samada yang ringan ataupun yang berat selalu dia taati dengan sepenuh tenaga. Dia bukanlah jenis orang yang hanya mengerjakan perintah yang dianggap mudah dan ringan. Dia bukanlah jenis muslimah oportunis yang suka mengambil kesempatan dalam kesempitan. Dia muslimah yang sangat faham bagaimana harus menjalankan perintah Allah SWT dan Rasul-Nya dengan penuh rasa keikhlasan.

Ada seorang akhawat yang rela diusir dari rumahnya kerana ingin mempertahankan hijabnya. baginya mentaati perintah Allah SWT lebih baik berbanding daripada dunia seisinya,  Dia pun rela disisihkan oleh keluarga kerana menolak pesta walimah yang penuh dengan kesyirikan.  Dia rela dihukum oleh datuk,nenek,ibi,bapa,mak cik.pak cik dan setiap orang yang mengecam akan sikapnya itu. Mentaati Allah SWT adalah harga mati,daripada hidup dengan penuh dosa dan kemaksiatan.

Berhiaslah dengan kepesonaan Islam yang luar biasa itu. Lantaran pesona Islam itu adalah sebaik-baik pesona yang bakal menyerlahkan peribadi seorang muslimah sejati. Pesona Islam itulah jua nanti yang akan mencungkil rahsia keindahan dan kecantikkan seorang muslimah,lantas menjadi daya penarik sebenar setiap sorot yang memandang. Lebih utama lagi,pesona Islam itulah kelak bakal membantu diri untuk meraih keredhaan Allah SWT,andai ia dititip dengan rasa keikhlasan yang hakiki.

Rasakan ketenangan yang tak terbanding oleh agama mana pun ini. Tampilkan segenap aturan dan pesona Islam,penuhi setiap kewajibannya dan tundukkan nafsumu dengan aturan-aturan Islam itu. Jangan dianggap ianya sebagai satu bebanan,kerana ini bukanlah sebuah keterpaksaan. Sebaliknya,itu adalah sebuah pedoman buat kita sebagai muslimah sejati yang mendambakan ketenangan hidup di dunia,jua kesejahteraan di akhirat kelak.

:::... Kau Coretkan Lukisan Hidupku ...:::

Bismillahirahmanirahim...
Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang...

Alhamdullillah,rezeki tak disangka-sangka daripada Allah... Tuntutan hati seorang ISTERI daripada SUAMInya yang paling utama sekali BUKANLAH rumah besar, kereta mewah, taburan wang ringgit, keenakan makan minum dan barangan jenama tetapi sebenarnya jauh dilubuk hatinya itu ialah PERHATIAN KASIH SAYANG yang IKHLAS dari seorang yang dipanggil SUAMI ... Hidup bersederhana lebih bahagia.... Sentiasa Bersyukur pada Allah setiap masa... Moga Allah permudahkan segalanya... Berhati-hatilah dengan hatimu sendiri...Tatkala kita jatuh dan hampir berputus asa, Allah SWT hadirkan kita dgn seseorang utk bangunkan dan sokong kita. Allah itu Maha Penyayang... 


Terdidiknya seorang ISTERI itu apabila BAIKnya seorang SUAMI, maka apabila BAIKnya seorang SUAMI itu BAIKlah juga ISTERInya, apabila SOLEHnya SUAMI itu maka SOLEHAHlah juga ISTERInya, suami itu sebagai ACUAN buat ISTERInya..Kalau dah tertulis nama insan tersebut di lohmafuz, pasti si dia yang akan menjadi pasangan kita. Cuma yang membezakannya samada cepat atau lambat sahaja.
Setiap suami itu adalah ustaz pada isteri dan anaknya. Wajib dia bimbing dan beri didikan agama pada keluarganya. Tak kiralah awak kerja jurutera ke,arkitek ke,cikgu ke atau ARTIS sekalipun,selagi awak BERGELAR SEORANG SUAMI kepada SEORANG ISTERI,itu adalah tanggungjawab awak...
Kau coretkan lukisan hidupku dengan warna - warna kelembutan
Kau hiaskan di taman cinta biar menjadi tanda
Tanda kepada sebuah ikatan pernikahan yang suci
Yang diiringi dengan Baraqah dan Rahmat dari Ilahi
Kau Coretkan lukisan hidupku dengan warna-warna kerinduan
Kau hiaskan ditaman cinta biar menjadi tanda
Tanda bahawa dirimu sudah sepenuh bersedia
Memikul tanggungjawab dan amanah yang telah tersedia
Di Loh Mahfuz asal kejadiannya
Amanah yang diberikan oleh Allah dan Rasulmu
Untk Menjaga sebuti permata perhiasan ayahanda dan bonda yang tercinta

Kau coretkan lukisan hidupku dengan ayat-ayat cinta cahaya Al-Quranmu
Kau hiaskan di taman cinta menjadi tanda maharmu untukku
Maharmu untukku kau serahkan
Kepada diriku satu insan yang kau pilih
dengan cahaya restu dari Allah dan kedua orang tuamu
Akhirnya kita bersatu dalam payungan rahmat Allah selalu
Cinta itu datangnya dari Allah
kerana Cinta itu subjektif
Akhirnya kepadaku insan yang kau pilih
Menjadi suri hidupmu....


Design by Blogger Templates